مروری بر سؤالات آزمونهای مختلف در سالهای اخیر بیانگر آن است که در طراحی سؤالات به جنبههای کاربردی مفاهیم، استنتاج و تحلیل توجه و تأکید بیشتری میشود. بدیهی است شرط لازم برای موفقیت در چنین آزمونهایی در درجهی نخست، یادگیری و فهم درست مفاهیم کتاب درسی و بعد، تسلط در حل مسئله و پاسخ به پرسشهای مختلف است. با عنایت به این موارد، دو مجموعه یکی راهنمای مطالعه و محتوای تکمیلی و دیگری کارگاه حل تمرین و فعالیتهای تکمیلی در بخش سرآمد طراحی و تدوین شده است که باکمک هم سه هدف اصلی را دنبال میکنند:
کمک به مطالعهی مؤثرتر و روشمند کتاب درسی؛
کمک به درک مفاهیم در لایههای عمیقتر و کشف نکات پنهان آن؛
ایجاد مهارت برای پاسخگویی به سؤالات و آزمونهای مختلف.
گرچه این دو مجموعه مکمل هماند اما ساختار آنها بهگونهای است که هریک میتواند بهتنهایی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
کتابی که پیشِ رو دارید یکی از کتابهای مجموعهی راهنمای مطالعه و محتوای تکمیلی است. کتابهای این مجموعه دانشآموزان را در مطالعهی کتاب درسی همراه با تفکر، تأمل و تحقیق یاری میدهند و اشکالات احتمالی آنان را در درک مفاهیم برطرف میکنند.
تلاش فراوانی شده است تا اجزای کتاب در ساختاری قابل درک، نظاممند و سهلالوصول ارائه شوند. این ساختار سه قسمت اصلی دارد:
تصویر کوچک شدهای از صفحهی کتاب درسی که در آن هر جا که به شرح و بسط یا تعمیق نیاز داشته باشد با شمارهای مشخص شده و در قسمت توضیحات با همان شماره توضیح داده شده است.
توضیحات که هدف آن غنیسازی، دانشافزایی و عمقبخشی به محتوای کتاب درسی به منظور درک بهتر مفاهیم و تسلط بر آنهاست.
پرسشها که از متن کتاب درسی و با هدف خودآزمایی دانشآموزان طرح شدهاند. دانشآموزان با پاسخ به این پرسشها از روند یادگیری خود آگاه خواهند شد.
گرچه قالب اصلی در تمامی کتابهای این مجموعه یکسان است اما کتابها به فراخور موضوع، ممکن است از ویژگیهای متفاوتی نیز برخوردار باشند. این تفاوتهاــ در صورت وجودــ در پیشگفتار مؤلفان آمده است.
برای این مجموعه وبسایتی نیز در نظر گرفته شده که از کتابها پشتیبانی و امکان ارتباط دو سویه را فراهم میکند.
نگارش این مجموعه بهعلت ساختار خاصی که دارد کار آسانی نبوده است و دشواریهای فراوان آن بر اهل فن پوشیده نیست. آنچه این مجموعه را به انجام رسانده است، بسترسازی بهینه از سوی ناشر، بهرهگیری از نیروهای متخصص، حرفهای و کار آشنا و نیز همدلی و همراهی میان آنان بوده است.
بدیهی است این کتابها مانند هر اثر دیگر خالی از اشکال نیست. از اینرو از خوانندگان محترم صمیمانه تقاضا دارد پیشنهادهای اصلاحی خود را با ما در میان بگذارند تا در ویراستهای آینده مورد توجه و استفاده قرار گیرد.